simbol

Panoramska pot pod Javorovim vrhom v dolini Kokre

Panoramska pot pod Javorovim vrhom je pot, ki bo navdušila prave ljubitelje gora. V tem samotnem svetu ni množice planincev, pot nas vodi skozi gozd in po nekdanjih pašnikih, kjer tišina šepeta, sliši se le kakšen ruk jelena, žvižg gamsa ali frfotanje gorskega orla. Vse variante poti, opisane v nadaljevanju, so krožne, kar pomeni, da je start in cilj na istem mestu. Pot je primerna za vse letne čase, le v času novozapadlega in nesprijetega snega odsvetujemo obisk.

panoramska pot
Izhodišče za vse poti proti Čemšeniku je parkirišče pri transformatorju ob cesti Preddvor-Jezersko (nasproti kmetije Polajnar v Kokri). Avto parkiramo pri transformatorju v Kokri na desni strani ceste proti Jezerskemu. Prečkamo to cesto in se obrnemo proti kmetiji Polajnar na levi strani ceste. Nadaljujemo po delno asfaltirani cesti proti Čemšeniku. Po prvem prečkanju Čemšeniškega potoka (30 minut) smo na razcepu za dom Čemšenik (rampa) ali desno proti kmetiji Krems. Do sem smo prehodili 1,3 km. Glede na cesto v dobrem stanju lahko ta del prevozimo tudi z avtomobilom, ki ga parkiramo na tem razcepu.

Celotna panoramska pot preko Kremsa-krožna (modra pot), dolžina 8,5 km, 620 višinskih metrov

Izhodišče za to pot je parkirišče pred rampo za Čemšenik, takoj ko prečkate Čemšeniški potok. Tu se obrnemo proti vzhodu in pot nadaljujemo po cesti, ko po dobre pol ure pridemo do samotne kmetije Krems.

Obidemo jo s spodnje strani in nadaljujemo po gozdni cesti (cca 20 minut) do razcepa (usmerjevalna tabla) in zavijemo levo.

panoramska pot
Sledimo dobro uhojeni poti, cca 45 minut, ko pridemo do prve klopce, postavljene na nadmorski višini 1050 m. Tu se odpočijemo in naužijemo lepih razgledov. S te klopce je lep pogled na dom na Čemšeniku in na kranjsko-ljubljansko ravnino.
Sledimo rumenim markacijam in nadaljujemo po poti, cca 20 minut do druge klopce, ki je locirana na najvišjem delu te poti, 1180 m nad morjem.

Uživamo v pogledu na Krvavec in ljubljansko ravnino. V jesenskem času nas navdušuje pogled na žareče barve macesnov in prelepih borovcev. panoramska pot

Nadaljujemo proti zahodu po poti proti Babi. Po 15 minutah hoje prečkamo označeno planinsko pot , ki vodi od doma Čemšenik na Potoško goro ali Javorov vrh. Na tem križanju poti sledimo tablam in markacijam in nadaljujemo proti zahodu.

Po pol ure hoje po gozdu se nam nenadoma odpre pogled in na dosegu roke se kaže tretja klopca, postavljena prav na vrhu Babe. Nudi nam prekrasen pogled na mogočna Grintovec in Kočno na eni strani in na drugi strani občudujemo Julijske Alpe. Od tu se spustimo mimo vikenda do doma Čemšenik (pol ure) in od tu na izhodiščno točko na parkirišče pri rampi.

panoramska pot

V kolikor smo v stiski s časom ali slabše kondicijsko pripravljeni imate možnost skrajšanja poti in lahko izbirate le med vzhodnim ali zahodnim delom panoramske poti.

Vzhodni del panoramske poti, čez Krems, krožna, dolžina 7,2 km

Tudi za to pot je izhodišče na parkingu pri rampi. Pot poteka mimo kmetije Krems do 1. in 2. klopce. Od 2.klopce pot poteka do prečkanja poti, ki vodi od doma Čemšenik proti Potoški gori in Javorovem vrhu. Tu se obrnemo levo v dolino (naravnost bi šli proti 3. klopci), vijoličasto pikčasta oznaka poti, proti domu Čemšenik, ki ga dosežemo po 20 minutah hoje. Od tu se spustimo do izhodišča na parking pri rampi.

panoramska pot

Vzhodni del panoramske poti čez Zajčeve gozdove (krožna), dolžina 6,6 km

Pri tej varianti poti ( črtkana modra pot) se lahko od razcepa pri vodi (parking) namesto poti proti Kremsu odločite najprej za pot proti domu Čemšenik in ko ga dosežete, se ob gospodarskem objektu (temno plava pikčasta oznaka poti) odpravite proti vzhodu preko Zajčevih gozdov in po pol ure dosežete pot, ki planinca vodi preko Kremsa. Tu se obrnemo na levo, sledimo rumenim označbam po poti, ki je že opisana v varianti A. Ta pot je še nekoliko krajša, 6,6 km.

Zahodni del panoramske poti (krožna), dolžina 5,3 km

Izhodišče je parking pred rampo za Čemšenik. Obidemo rampo in se povzpnemo do doma Čemšenik. Nadaljujemo naravnost navzgor proti Potoški gori. Po pol ure hoje opazite markacijo, ki vas usmeri levo proti Babi, kjer se na vrhu nahaja 3. klopca s prekrasnim razgledom na Grintovce in tudi Julijce.

Pot nadaljujemo mimo samotne vikend hišice proti domu Čemšenik in nato do izhodišča na parkingu pred rampo.


panoramska pot

Opise in izmere poti pripravil: Metod Zaplotnik, novembra 2020